U bent hier:   Duurzaamheid > DetailsDuurzaamheid

31
Paling is een geliefde vis op het Nederlandse menu. Ruim voor onze jaartelling aten de inwoners van de Lage Landen al paling, hierdoor hoort paling sinds mensenheugenis bij de Hollandse eetcultuur. Echter paling is ook een product dat onder discussie staat.

Fishmasters heeft vanaf nu een DUPAN-licentie hiermee zetten wij ons in voor een duurzaam paling bestand. Hiermee nemen wij een belangrijke stap voor deze productgroep en geven tevens een positief signaal af.

Palingen worden geboren op de oceaan, groeien tot volwassenheid in zoetwater en keren na verloop van tijd weer terug naar de oceaan om zich voort te planten. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa zijn de leefgebieden waar paling tot volwassenheid groeit afgesloten door dammen, dijken, watergemalen en andere afsluitingen. Jonge paling kan er niet in en volwassen paling kan er niet onbeschadigd uit.

Zolang er geen vrij baan is voor de paling kan deze globetrotter het voor haar noodzakelijke zoete water niet bereiken. Menselijke hulp, het 'over de dijk' helpen van paling, is de oplossing.

Met geld dat opgebracht wordt door de aankoop van paling of palingproducten met het blauwe Duurzaam Paling Fonds® logo is dit mogelijk gemaakt. Duizenden volwassen palingen ( 1 volwassen paling = 1 tot 4 miljoen jongen) worden onbeschadigd 'over de dijk' naar open zee geholpen om deel te nemen aan de voortplanting. Vervolgens komt de jonge paling (glasaal) voor onze kust die ook met hulp 'over de dijk' naar leefgebied worden geholpen. In het leefgebied kunnen de jonge palingen gecontroleerd tot volwassenheid groeien. Tenslotte maken we de cirkel weer compleet door de volwassen paling naar zee te brengen. Op deze wijze zal een versneld herstel van de Europese palingstand kunnen plaatsvinden.

Het is dus belangrijk om te letten op het blauwe logo van het Duurzaam Paling Fonds® op de verpakking hiermee maakt u een bewuste keuze en helpt u mee aan het duurzaam beheer van paling.
  • Fishmasters Dupan gecertificeerd
  • Fishmasters Dupan gecertificeerd
  • Fishmasters Dupan gecertificeerd